Quantcast
Channel: 7 Fjell Bryggeri –Ølportalen
Viewing all 34 articles
Browse latest View live

7 Fjell Bryggeri på Vinmonopolet

$
0
0

Denne uken sendte 7 Fjell Bryggeri restlageret av Vinter til Vinmonopolets spesialbutikker. Valkendorfsgate i Bergen fikk 600 flasker. Disse ble revet bort på to timer. Ledelsen på Valken, som utsalget kalles på folkemunne, hev seg rundt og sikret seg ytterligere 360 flasker, som egentlig var tiltenkt de resterende spesialbutikkene. Det endte med kø ved åpningstider og et enda raskere salg.
Om det er noe igjen av de 240 flaskene som ble sendt til Oslo vet vi ikke og det har ikke lykkes oss å komme i kontakt med noen i butikken.

Neste øl fra 7 Fjell blir en Black IPA, som vil bli brygget hos Lervig på nyåret. Om det er planer om å få denne inn på Vinmonopolet vet vi ikke, men det kommer vi selvsagt tilbake til.

The post 7 Fjell Bryggeri på Vinmonopolet appeared first on Ølportalen.


Ølportalen oppsummerer ølåret 2013

$
0
0

Det har vært et begivensrikt år, som startet med at Ølportalen ble lansert 1.1.2013. Det var et stort øyeblikk for meg, og jeg kjenner jeg er stolt over den jobben vi har gjort med å formidle ølnyheter til vår lesere.

2013 har vært et år der vi nærmest har hatt en eksplosjon av nye bryggerier. I Bergen har 7 Fjell Bryggeri startet opp, med en av Norges mest profilerte hjemmebryggere som bryggerimester, Gahr Smith-Gahrsen.  I Trondheim har det det siste året gjort at byen har økt antall bryggerier med 200 prosent, Austmann Bryggeri og To Tårn Bryggeri, mens Bodø igjen endelig har et bryggeri i byen - Bådin. Det er ikke bare i de større byene man finner nye bryggerier, men også i fjellregionen. Der har vi fått Voss bryggeri, som for øvrig vant innovasjonsprisen under «Det Norske Måltid» som gikk på TV2 i høst, og Fjellbryggeriet. Utover disse har mange av de etablerte mikrobryggeriene i Norge økt sin produksjon. Ægir kan berette at de nesten har økt produksjonen med 100 prosent fra 2012 og både Lervig og Nøgne Ø har bikket 1 million liter øl i årsproduksjon.  Kinn har flyttet inn i større lokaler og både Lindesnes, Nøgne Ø og Haandbryggeriet ser på mulighetene til å finne større lokaler.

Når vi nå er inne på Nøgne Ø, så kan det vel sies at øl-Norges støste overraskelse kom nå i høst da det ble kjent at Hansa Borg Bryggerier kjøpte seg inn i Nøgne Ø. Vi hadde flere artikler på dette, og før det var offisielt skrev vi en kommentar om hva dette kunne medføre. Vi i Ølportalen er i utgangspunktet positive til dette, vi ser at Nøgne Ø får inn kompetanse på det de kan bli bedre på slik som HoReCa, administrasjon og HMS-system, men det aller viktigste er likevel det at Kjetil Jikiun endelig kan konsentrere seg 100 prosent på det han liker aller best – å brygge det ølet vi alle er så glade i.

Ellers har det vært mange ølfestivaler i høst.  Noen gode gamle travere og andre er nybegynnere som Bryggerifestival i Trondheim, og både Bergen Ølfestival og Ølfestivalen på Nærbø har begge økt i volum og kvalitet, samt at Haandbryggeriets festival hadde et veldig spennende program. Det er bare å glede seg til årets utgaver av festivalene.

Til slutt må jeg nevne at årets ølhund ble Kristin Devold og Ægir vant årets øl 2012 i januar 2013.

Jeg ser frem til 2014, med mye spennende på gang. Vi vet at NM-vinneren med Two Captains, Jan Halvor Fjell er i gang med planleggingen av Veholt bryggeri, og tidligere hjemmebrygger Robert Smith Hald har blitt ansatt av Waldermars Mikrobryggeri. Jeg gleder meg over fjoråret, og ser frem til å følge med i hva som skjer i 2014.

Da gjenstår det bare å ønske dere et riktig godt år, og oppfordre våre lesere til å spre det gode ølbudskap til noen som ikke har blitt frelst.

The post Ølportalen oppsummerer ølåret 2013 appeared first on Ølportalen.

Nytt brygg fra 7 Fjell

$
0
0

I forrige uke var Gahr og Jens fra 7 Fjell Bryggeri på Lervig for å studere gode arbeidsmetoder. Det var ikke planen å brygge noe, men da det åpnet seg en mulighet i Lervigs ellers tette schedule hev de seg rundt og brygget en batch. Dette er en Black IPA med Ahtanum, Mosaic og Centennial. [...]
Les resten her

The post Nytt brygg fra 7 Fjell appeared first on Ølportalen.

7 Fjells bryggeri snart på plass

$
0
0

A. N. Technologies er i ferd med å ferdigstille 7 Fjells bryggeri og utstyret skal etter planen sendes første del fra Kina 30. januar, mens 6 5000-liters gjæringstanker vil bli sendt noen uker senere.

I tillegg til det som produseres av A.N.T. består bryggeriet av fyrhus som produseres av Skåland Rør og Industrimontasje i Hauge i Dalane og tappelinje fra italienske Framax.

Bildene viser ustyrteret før pakking og med beskyttelsesplast på tanker. Det blir dermed noe mer «bling» og imponerende når det er ferdig montert i bryggeriets lokaler på Bønes. Dette er Måkestad Engros sine gamle lokaler og vi kommer selvsagt til å følge opp det som skjer her.
Alle bilder er tatt av A. N. Technologies.

7 Fjell 001

Selve bryggverket.
Fra venstre: Kokekar med kondenspotte silkar og meskekar med grist case (som holder ferdig malt malt) montert over.

 

7 Fjell 002

Fra venstre: Oppbevaringstank for gjær (100 liter), vørterkjøler (varmeveksler) og doseringstank for pitching av gjær.

7 Fjell 003

To 2000-liters gjæringstanker og en 2000-liters BBT (bright beer tank) til karbonering. Det vil også bli produsert 6 stk. 5000-liters gjæringstanker, som sendes noen uker senere enn det som er vist her.

 

7 Fjell 005

Styrepanel

 

7 Fjell 006

Gjæringstank (2000 liter)

 

The post 7 Fjells bryggeri snart på plass appeared first on Ølportalen.

Ukens anbefalte øl: 7Fjell Bryggeri, Svartediket

$
0
0

7Fjell Bryggeri i Bergen har enda ikke kommet seg inn i sine nye lokaler. Siden i høst har de derfor brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger. Det er blitt til en Vineterporter og en Black India Pale Ale.

Bryggerimesteren, Gahr Smith Gahrsen, er en velkjent mann innenfor hjemmebryggermiljøet med flere NM-titler og foredrag for hjemmebryggere og andre interesserte. Sist er han kanskje mest kjent som en av bryggerne i gjøkbryggeriet ABC Brewing.

Svartediket er en såkalt svart IPA. En vanlig IPA skal vare karamellfarget og ha en god og kraftig aroma av humle, mens denne har mer aroma og smak av kaffe og sjokolade, men også en god humlekarakter. En god og balansert øl, med en god maltprofil som kompenserer godt med humla. Navnet viser til vannet som ligger mellom Ulrikken, Vidden og Fløyen i Bergen, og er bergenserene sitt drikkevann.

Skulle du ønske å brygge dette ølet finner du oppskriften her, hvis ikke er den kanskje å finne på et utested nær deg.

Dette ølet er en vareprøve.

The post Ukens anbefalte øl: 7Fjell Bryggeri, Svartediket appeared first on Ølportalen.

Walkendorff Amber Ale

$
0
0

7 fjell har brygget en amber ale som snart er tilgjengelig på utvalgte sviresteder. Ølet, som er oppkalt etter lensherre Christoffer Walkendorff, vil bli tappet om kort tid og vil i hovedsak være å få smakt på de stedene der en tidligere i vinter fant 7 Fjell Vinter. Bryggeriet mener det er naturlig med et litt lettere øl nå som det går mot lysere tider og at amber er den perfekte stilen for årstiden. Vi må også si oss enige med dem i at dette er en stil som har blitt viet for lite oppmerksomhet av norske bryggerier.

Fakta om Christoffer Walkendorff:

«Christoffer Walkendorff var i flere perioder forlenet med ulike norske len. Som lensherre på Bergenhus 1556–60 vingeklippet han hanseatene i Bergen og tvang dem inn under norsk lov. Senere i karrieren var han riksråd og medlem av Christian 4s formynderregjering.»

«I Bergen kom han til en by hvor hanseatene hadde en svært selvstendig stilling, og hvor de forholdt seg til gamle privilegier og ikke til norsk lov. Like etter at Walkendorff kom til byen, ble det begått flere uoppklarte mord i enkelte av de mange horehusene, som nærmest var røverbuler og et fristed for tyskerne. Walkendorff tok tak i problemet og lot en rekke horehus rive. De prostituerte ble deretter flyttet til området ved Bergenhus slott, slik at lensherrens soldater kunne ha kontroll med dem.»

«Walkendorff avviklet i stor grad hanseatenes privilegier og monopol i Bergen. Vinteren 1557–58 reiste han til København og fikk regjeringens støtte til sin politikk overfor tyskerne. Deretter tvang han de tyske håndverkerne til å overholde norsk lov og rett. De fikk valget mellom å sverge troskapsed til kongen eller reise. Bodene til de ulydige ble spikret igjen.»

Kilde: Norsk Biografisk Leksikon

Fakta om Walkendorff Amber Ale:

Beregnede verdier:

OG: 1060 (14,8  ̊P)
FG: 1015 (3,8  ̊P)
IBU: 55
ABV: 6 % vol

Malt:

77, 2 % Pale
7,4 % Carapils
7,4 % Crystal
0,7 % Chocolate

Humle:

Perle
Cascade
Amarillo

 

The post Walkendorff Amber Ale appeared first on Ølportalen.

7 Fjell: Brygganlegget monteres

$
0
0

Representanter for leverandøren monterer tanker og rør, samt justerer enkelte sveiser som ikke Jens (Eikeset) og Gahr (Smith-Garhsen) er helt fornøyde med. Samtidig legges det ut tilførsler med vann og strøm til ønskede punkter i lokalet.

Selve bryggverket. Fra venstre: Kokekar med kondenspotte silkar og meskekar med grist case (som holder ferdig malt malt) montert over

Selve bryggverket.
Fra venstre: Kokekar der kondenspotte kommer til, silkar og meskekar der «grist case» skal monteres for enklere tilførsel av malt.

7F Gjæringskar

Gjæringstanker:
Disse er på 2 000 liter hver. I tillegg kommer det 6 tanker på 5 000 liter som ikke var mottatt da vi var innom. Det var også planen i utgangspunktet at disse skulle ankomme senere.

7F Klaringstank

Klaringstank:
Her skal ølet få roe seg og felle ut bunnfall før det tappes på flasker og/eller fat.

Vaskestasjon: Vasking skal vistnok være 70% av en bryggers hverdag, da er det viktig at forholdene er lagt best mulig til rette for at jobben gjøres effektivt og med minst mulig slit.

Vaskestasjon:
Vasking skal vistnok være 70% av en bryggers hverdag, da er det viktig at forholdene er lagt best mulig til rette for at jobben gjøres effektivt og med minst mulig slit.

7F Deler

Puslespill:
Det er ikke få deler som skal på plass før Gahr kan trykke på startknappen, en gang siste havldel av mai om alt går etter planen.

7F Planlegging

Administrasjonssenter:
Arbeidet administreres effektivt fra det luseriøse kontoroppsettet sentralt i lokalet.

7F Planlegging 1

Planlegging:
Her planlegges uttak for spylevann. Siden Jens er såpass involvert regner vi med at dette blir en av hans hovedoppgaver.

Rockestjerne: Gahr tar seg tid til å kikke på en artikkel der han omtales som "rockestjerne i bryggemiljøet". Vi har ikke kommet opp med denne tittelen, men mistenker at "synderen" var til stede i lokalet da bildet ble tatt.

Rockestjerne:
Gahr tar seg tid til å kikke på en artikkel der han omtales som «rockestjerne i bryggemiljøet». Vi har ikke kommet opp med denne tittelen, men mistenker at «synderen» var til stede i lokalet da bildet ble tatt.

The post 7 Fjell: Brygganlegget monteres appeared first on Ølportalen.

Science Pub på VilVite (Bergen)

$
0
0

Science Pub er et samarbeid mellom VilVite, Forskningsdagene i Bergen og Bergen Næringsråd. Målgruppen er studenter og ellers voksne generelt. Aldersgrensen er naturlig nok 18 år.

Oddrun Gudbrandsen er PhD fra UiB og jobber som forsker ved Klinisk institutt ved UiB. Hennes foredrag har temaet «Hvorfor er det slik at noen mennesker kan spise mye energi uten å legge på seg, mens andre legger på seg nesten bare ved å tenke på mat?» og bør være av interesse for mange.

Hanne Frosta, for mange bedre kjent som Hanne på Høyden, er svært opptatt av norske og kortreiste matvarer og litt over snittet interessert i øl. I tillegg til å servere selvbrygget øl på Hanne på Høyden sitter hun i styret for Bergen Ølfestival. Hanne skal denne kvelden fortelle litt om sin matfilosofi og hva som driver henne.

Gahr Smith-Gahrsen burde være kjent for våre lesere, men for eventuelt nye lesere oppsummerer vi: Bryggmester på 7 Fjell, Norgesmester i hjemmebrygging, vandrende bryggeleksikon og aktiv i Nordbrygg. Gahr skale dele litt av sin kunnskap om «Ølets Historie» og kjenner vi mannen rett blir det nok av både fakta og anekdoter for selv den mest ihuga ølnerd.

Etter foredragene arrangeres det smaksverksted og ølverksted, der det er mulig å ta en prat med dagens foredragsholdere. Vi har også fått bekreftet at VilSpise har oppgradert sitt ølutvalg en smule i anledning arrangementet.

Billett kr 160,-
BT-kort/Bergen Næringsråd kr 120,-
Student kr 100,-

Mer informasjon og link til påmelding (frist 5. mai) finner der her.

The post Science Pub på VilVite (Bergen) appeared first on Ølportalen.


60 Organiserte bryggerier

$
0
0

BROD (Bryggeri- og Drikkevareforeningen) melder at de nå har 60 bryggerier som medlemmer. De sist innmeldte er Skavli Brygghus, Bådin, Færder og Sagene. Økningen fra 11 medlemmer i 2010 har vært solid og med dagens utvikling overrasker det oss ikke om de når 70 medlemmer før året er omme.

Samlet omsetning for medlemmene var i fjor:

233 834 622 liter øl (inkl. lett og alkoholfritt)
8 391 698 liter cider
481 902 724 liter brus
91 305 728 liter vann.

Dette med basis noen ferre bryggerier og uten at alle de registrerte hadde kommet i gang med produksjonen.

I midten av juni samles de fleste av medlemmene til årsmøte i Bergen. Programmet inneholder, i tillegg til generalforsamling, samtaler med landbruksminister Sylvi Listhaug, omvisning på Hansa Borg Bryggeri, omvisning på 7 Fjell Bryggeri, foredrag og diskusjoner som sentrerer seg rundt forholdet mellom “de store” og “de små” og selvsagt en Brewers Dinner.

Direktør i BROD, Petter Nome, sier ha ser frem til samlingen og fortsetter:

- Jeg er ganske stolt over at vi har klart noe alle andre land strever med: Å samle små og store bryggerier i én organisasjon. Dermed har vi unngått den typen infighting og fiendtlig retorikk som preger en del andre land.

Ta gjerne kontakt med BROD for en liten prat om bryggeriet ditt ikke er medlem.
Du finner kontaktinformasjon her.

The post 60 Organiserte bryggerier appeared first on Ølportalen.

Det lukter mesk på Bønes

$
0
0

Da Ølportalen var innom 7 Fjell Bryggeri mellom 08:00 og 09:00 i dag, lå den søtlige duften av varm vørter behagelig i lokalet på Bønes. Gahr hadde beordret sin medbrygger Torvald på jobb 05:00, og de hadde tydeligvis kommet i gang etter skjemaet. For vørteren var allerede tappet over i kokekaret og kommet på kok. Samtidig gikk diskusjonen lett, men engasjert, om hvordan detaljene ved anlegget funger. Med et anlegg som er satt opp for å være fleksibelt, blir det nok av varianter å diskutere og fundere rundt mellom klargjøring, vasking og brygging. Dermed er 7 Fjell i gang med sitt første prøvebrygg. Om det når markedet, vet vi ennå ikke. Før det avgjøres må et par papirer til på plass og kvaliteten må godkjennes av bryggerimesterens strenge blikk, nese og gane. Derfor vil han heller ikke at vi skal dele med omverden hva som brygges.

Torvald 7F

Torvald ser ut til å være godt fornøyd med jobbskiftet

Den omtalte Torvald har etternavn Storaas, og er for en del av våre lesere kjent som brygger hos Kinn. For andre er han muligens mer kjent fra Vestbrygg, der han har jobbet i det siste. Han er fra 1. august ansatt i full stilling som brygger på 7 Fjell, men før det skal han være ferievikar på 7 Fjell i juli, og er med i dag for å bli kjent med anlegget og være diskusjonspartner for Gahr. For som Gahr sier: «Han er jo mye mer erfaren med brygging i denne skalaen enn meg».

Om du skulle være interessert i å overta jobben Torvald har hatt på Vestbrygg, må du kaste deg rundt å ta kontakt med Birger. Han setter i gang med intervjuer i disse dager, men han har ikke helt lukket døren for nye søknader ennå. Det samme gjelder for en halv stilling han har annonse ute for.

Fakta

Procter & Gamble (P&G)
Et verdensomspennende firma innen kroppspleie og husholdning. De står blant annet  bak:
Gillette, Pantene, Olay, Head & Shoulders, Wella, Max Factor, Tampax, Always, Braun, Oral B, Ariel, Duracell og Pampers.

Når vi først er inne på jobbskifter. Jo W. Skybak Holmsen, som er ansatt som markedsansvarlig i ca. 30% stilling mens han studerer, men som i realiteten har jobbet mer i nærheten av 75% stilling, slutter i 7 Fjell. Det er ingen dramatikk i dette. Det har, siden han begynte med studiene på NHH og deretter jobben i 7 Fjell, vært planen at han skulle tilbake til Procter & Gamble der han tidligere har vært ansatt. Han begynner i deres Europakontor i Gèneve 1. juli. Som han selv understreker vil det være litt topptungt med to mann i full stilling i administrasjonen, i et bryggeri med to mann «på gulvet». Han er imidlertid passe fortapt i både godt øl og ølbransjen, og håper på å komme tilbake til 7 Fjell, eller andre bryggerier, etter å ha vært ute i verden å lært enda mer om markedsføring.
Jo W Skybak Holmsen

Jo W Skybak Holmsen

Mens bryggingen på gikk inne var direktør/løpergutt Jens Eikeset og styreleder/altmuligmann Morten Dale, som begge hadde vært på plass tidlig for å bivåne bryggingen, mest opptatt av hvordan de skulle få losset tappeanlegget. Dette stod på en polsk trailer, ankommet et døgn tidligere en varslet og lastet slik at lasteportene på bryggeriet ikke kunne brukes. I tillegg var største kolli såpass tungt at ingen av truckene i nabolaget maktet med det. Det hjalp heller ikke på situasjonen at sjåføren knapt kunne et ord engelsk og ikke et eneste ord på noe kjent skandinavisk språk.

Vørter der Vørter skal være 7F

Vørter der vørter skal være.

Vi forlot Jens og Morten mens de jobbet og telefonerte for å finne en løsning for lossing av traileren. I tretiden snakket vi med Gahr og han kunne fornøyd fortelle at brygget hadde kommet inn på beregnet Plato (sukkerinnhold),  og at han var glad for å ikke ha ansvartet for kolliet på knappe 5 tonn som fortsatt stod på bilen – eller for den del, de mindre kolliene som allerede var losset. Vi regner med at de finner en løsning og at vi dermed, en gang i ikke alt for fjern fremtid, kan få kjøpt øl fra 7 Fjell på flaske.

 

 

 

 

The post Det lukter mesk på Bønes appeared first on Ølportalen.

«Den Norske Ølrevolusjonen»

$
0
0

Plutselig kommer det en bok med deg som hovedforfatter.
Hvorfor dette hemmeligholdet før utgivelsen?

I og med at tittelen på boken er ”Den norske ølrevolusjonen”, har vi valgt å jobbe i det stille. En varslet revolusjon er ikke like virkningsfull som en som kommer plutselig. Dessuten er folk glade i positive overraskelser, og vi liker å tro at vi er en sånn overraskelse.

Hva var inspirasjonen og hvilken vinkling har dere valgt?

Jeg har lenge syslet med tanken på å skrive en bok om øl i Norge, men første gang jeg nevnte dette for folk bare lo de. ”Hvem har lyst til å lese en sånn bok?” sa de og hånflirte. Jeg nevnte det igjen et par år seinere, og da var tonen en helt annen: ”Det er jo genialt!”

Interessen for øl har eksplodert de siste årene, og ideen om en bok om øl har modnet i takt med denne interessen. Norge har gått fra å være et pilsland til å bli et land der stadig flere ønsker større variasjon i utvalget av øl. En øl er ikke lenger bare en øl, det kan like gjerne være en IPA, en surøl eller en imperial stout. Dette fenomenet fascinerer meg, og det var aldri gitt at det skulle bli sånn.

DNØ-Kjetil-Jikiun

Når det skrives om foregangsmennesker må selvsagt Kjetil Jikiun være med. Her med Nøgne Øs første kokekjele.

Vi har stort sett valgt å fokusere på foregangsmenneskene, de som har gjort sitt til at håndverksøl er blitt så populært i Norge. De fleste av dem startet som hjemmebryggere, og derfor har vi valgt undertittelen ”Hjemmebrygging i stor skala”. I dag leser vi ofte om millionoverskudd hos håndverksbryggeriene, men vit at Nøgne Ø var på randen av konkurs flere ganger de første årene. De ga heldigvis ikke opp, noe vi skal være veldig glade for i dag.

Boken er på en måte todelt, selv om de to delene henger godt sammen. Jeg har skrevet historien om bryggeriene, menneskene og ølet i Norge, mens Gahr har skrevet om ulike øltyper. I kapittelet om Nøgne Ø, skriver jeg blant annet om interessen for de mørkere ølene fra Grimstad-bryggeriet, mens Gahr følger opp med et kapittel om brygging av porter og stout. Kapittelet om Haandbryggeriet etterfølges av Gahrs kapittel om brygging av surøl, Kinn følges opp av et kapittel om brygging av juleøl, og så videre.

Hvorfor bør jeg som er litt over snittet interessert i øl kjøpe denne boken?

Fordi du er litt over snittet interessert i øl, for å lære enda mer om øl og for å få et innblikk i alt arbeidet som ligger bak ølet du nyter om fredagskvelden.

Hvorfor bør en person som er helt fornøyd med sin standard pils få denne boken i gave?

Jeg har drukket mye pils, jeg. Det første ølet jeg smakte, var en pils fra Hansa, så jeg har ingenting i mot dem som foretrekker pilsen. ”Den norske ølrevolusjonen” inneholder mange spennende historier om øl i Norge – også om pils og lyst lagerøl – og det er ikke sånn at man må like en bestemt type øl for å få utbytte av boken. Jeg synes at folk skal fortsette å sette pris på pilsen sin, men forhåpentligvis gir denne boken dem inspirasjon til å forsøke andre øltyper også.

Ble det ølbok fordi du har bakgrunn fra ølbransjen?

Jeg har nok ingen bakgrunn fra ølbransjen, men jeg er, for å bruke dine ord, litt over snittet interessert i øl. Jeg har bakgrunnen min fra media. Jeg er featurejournalist og dokumentarist. Men jeg er også hjemmebrygger og driver ølbloggen godtiglasset.com. Å kunne skrive om noe jeg allerede er veldig interessert i, har vært et privilegium.

Hvordan kom samarbeidet med de to andre i gang?

Jeg har jobbet sammen med Skjalg Ekeland (fotografen) i mange år, så det valget var enkelt. Gahr Smith-Gahrsen ble jeg kjent med første gang i 2005, da jeg skrev en featureartikkel om hjemmebrygging for Bergensavisen. Det var også mitt første møte med øltyper som barley wines og imperial stout. Da ideen om en bok ble mer enn bare en idé, kontaktet jeg Gahr og spurte om han ville være med. Og det ville han.

Hvordan har oppgavene vært fordelt mellom dere?

Jeg har organisert prosjektet og skrevet kapitlene om bryggeriene, Skjalg har tatt bildene, mens Gahr har skrevet alle kapitlene om hjemmebrygging.

Forfatterne

Skjalg, Gahr og Hugo skåler for godt samarbeid.

 

Brukte du mye energi på å få Gahr til å offentliggjøre sine oppskrifter?

Gahr har delt sine erfaringer og sine oppskrifter på forumet til Norbrygg i årevis allerede, så det var særdeles lite energikrevende. Jeg er selv hjemmebrygger, og kan med hånden på hjertet si at jeg er blitt en veldig mye bedre hjemmebrygger av å lese det Gahr skriver om brygging av øl.

Hva med de andre oppskriftene i boken?

Det er hovedsakelig Gahr sine oppskrifter i boken, men det er noen andre godbiter også, blant annet oppskriften på Kinns nydelige kvadruppel Tomasmesse. Hovedinntrykket er at alle gladelig deler sine oppskrifter. Dette er en bransje med få hemmeligheter.

Er det noen opplevelser fra arbeidet med boken du vil trekke spesielt frem som minneverdige?

Det er mange av dem. Generelt vil jeg trekke frem godviljen blant folk i ølbransjen. Jeg kan ikke huske å ha fått svaret NEI fra noen av dem.

Vi har vært med på alt fra gårdsbrygging på Voss til brygging på Ringnes, så vi har fått dekket alt fra smått til stort. Det i seg selv har vært utrolig artig. Vi har vært hjemme hos Tore Nybø på Nøgne Ø, der han blant annet har delt reserva-utgaven av de Dolles Stille Nacht med oss, vi har spist fiskesuppe sammen med Ægirs Evan Lewis og Aud Melås, Mike Murphy og Charlie fra Lervig har delt gode historier og gode øl med oss på fritiden sin…
Det er så mange høydepunkter fra arbeidet med boken, at det er umulig å nevne dem alle.

Det har kommet mange bøker om øl den siste tiden. Kan det bli for mange?

Facebook

 Den Norske Ølrevolusjonen
har egen facebookside.
Du finner den her

Det kan det sikkert, men så lenge kvaliteten på bøkene er bra, er ikke jeg så veldig bekymret. Det er litt som med alle de nye bryggeriene som popper opp for tiden. Det kan sikkert bli for mange bryggerier også, men så lenge man fortsetter å dyrke kvaliteten, bør dette gå bra.

Kommer det flere bøker om øl fra dere?

Ingenting er planlagt, men vi utelukker selvfølgelig ingenting. Det er masse spennende å gripe tak i ute i den store ølverden.

Hvor kan vi få kjøpt boken?

Boken skal være tilgjengelig i hvert fall hos Norli og Libris. Det skal også være mulig å få tak i den hos en del hjemmebryggerbutikker og bryggerier. Man kan også bestille den via ulike nettbokhandlere. Fra og med mandag går det også an å bestille boken via bloggen min godtiglasset.com.
Ellers er det bare å mase på din lokale bokhandler, og be dem ta inn en haug med bøker. Jeg har allerede vært på en bokhandel i Førde og bedt dem om å ta inn tusen eksemplarer, men det syntes de merkelig nok var litt for mange.

De tørre fakta:


Tittel:
Den Norske Ølrevolusjonen
Forfattere:
Gahr Smith-Gahrsen,
Hugo Ivan Hatland,
Skjalg Ekeland
Veil. pris: Kr 449,00
ISBN: 9788248915249
Utgitt: 2014
Heftet/Innbundet: Innbundet
Forlag: Kagge

org_Den-norske-ølrevolusjonen_STOR

 

The post «Den Norske Ølrevolusjonen» appeared first on Ølportalen.

Ølliste for Løkalølfestivalen i Florø

$
0
0

Lokalølfestivalen er ein del av Smaksfestivalen Godt i Gapet, som blir arrangert i Florø fyrstkommande laurudag (23/8) frå 14:00 til 19:00. Dette er ein festival med gratis inngang og smaksprøvar på kjøpte bongar. I tillegg må det kjøpast smaksglas. Dette er ein liten festival, men dette betyr samstundes at ein kjem tett på dei som står bak øla som vert servert. Vi veit at Evan Lewis frå Ægir, Gahr Smith-Gahrsen frå 7 Fjell og dei andre bryggarane vil vera til stades på festivalområdet. Dette gjeld sjølvasagt også for Mr. Kinn, Espen Lothe, som er med og arrangerar. Vestbrygg vil og vera til stades og demonstrera heimebryggarutstyr og har både utstyr og råvarer til sals. Artikkelforfattaren veit av eigne erfaringar at her er det svært gode råd å hente.

På kveldstid vert det mogleg å slå seg laus på dansegolvet til gloheit rockabilly frå Twang Gang. Her er det sjølvsagt også godt øl å få kjøpt, men no i eit litt smalare utval og i litt større glas. Denne delen opnar kl 22:00. Vi anbefalar ein solid middag mellom festivalen og festen.

Vi anbefalar aldri nokon å smaka alle øla på ein slik festival, sjølv om han er så liten og full av kvalitet som denne. Prioriter hardt og smak gjerne øltypar du ikkje har prøvd før eller øl du ikkje trur du kjem over andre stader med det fyrste. Om vi skal plukke noko frå lista under blir det desse: Spesial #4 frå Kinn, ettersom dette er eit eingongsbrygg. Lærdøl Sour Cherry Rye og Hyrrokkin India Peated Ale frå Ægir, ettersom desse er både nye og sære. Engelsk IPA og Vossaøl frå Voss Bryggeri. Den fyrste fordi den er ny og i ein stil alt for få norske bryggeri lagar, og den andre fordi den er i en stil ingen andre norske bryggeri lagar. Og sjølv om artikkelforfattaren er nevneverdig uhilda* bør du få med det Englafjell frå 7 Fjell, ettersom vi antar dette er den einaste anledninga du får. La uansett ikkje oss styra dine val. Plukk det meinar ser spanande ut og ta ein liten smaksprøve. Kos deg og diskuter øl med kjende og ukjende. Det er det slike festvaler er til for.

Meir om Godt i Gapet finn du her.

 

7 Fjell Bryggeri Mon Plaisir Pale Ale

4,7

Amerikansk pale ale
Englafjell Pale Ale

4,7

Amerikansk pale ale
Sommer Pale Ale

4,7

Amerikansk pale ale
Rundemanen Rye Stout

5,7

Stout
Walkendorff Amber Ale

6,0

Amber ale
Fløien IPA

6,9

India pale ale
Svartediket Black IPA

7,0

Svart IPA
Balder Brygg Sognapils

4,7

Vienerøl
Sognapils Extra

6,2

Export lager
Kjedlarpils

5,0

Pilsner
Bergen Pale Ale (BPA)

4,7

Amerikansk pale ale
Gammel-Ole

6,2

Old Ale
Porter

6,2

Porter
Ægir Bryggeri Kvase Kølsch

4,5

Kølsch
Hrist & Mist Hefeweizen

5,5

Hefeweizen
Ægir IPA

6,5

India pale ale
Ylir Julebrygg

7,0

Juleøl
Lærdøl Sour Cherry Rye

5,5

Fruktøl
Hyrrokkin India Peated Ale

6,0

Torvrøykt India pale ale
Magni Tripel

8,0

Belgisk trippel
Lir Dry Irish Stout

5,5

Stout
Voss Bryggeri Oregonian

6,0

India pale ale
Eldhus Porter

7,0

Porter
Natabjødn

5,5

Brown ale
Engelsk IPA

?,?

India pale ale
Vossaøl

?,?

Tradisjonelt øl
Kinn Bryggeri Skoddehav

6,5

White IPA
Kveldsbris

5,5

Belgisk pale ale
Ekstra God Bitter

5,0

Engelsk pale ale
Svartekunst

10,5

Imperial stout
Tradisjon

5,5

Tradisjonelt øl
Bøvelen

9,0

Belgisk trippel
Vestkyst

7,0

India pale ale
Slåtteøl

6,0

Saison
Bordøl

2,7

Lettøl
Prestesonen

5,7

Brown stout
Gamleguten

7,0

Pale stout
Ivar Aasen-øl

10,5

Barleywine
Stimen

4,7

Amerikansk pale ale
Sjelefred

4,7

Brown ale
Svart Hav

4,7

Stout
Sirene

4,7

Session Saison
Spesial #4

4,7

Engelsk pale ale
Trollbryggeriet Slogen Lys Ale

4,7

Blond ale
Slogen Fjord

4,7

Blond ale
Slogen Pale Ale

4,7

Engelsk pale ale
Slogen Brown Ale

4,7

Engelske brown ale
Slogen Alpe IPA

4,7

Session IPA
Slogen India Pale Ale

6,3

India pale ale

*Englafjell vart brygga av 7 Fjell på bestelling frå artikkelfrofattaren, for musikkfestivalen Festidalen. Ølet har namn etter fjellet som ligg på motsatt side av garden der Festidalen arrangeras, og tronar med sine 1200 meter stolt bak artikkelforfattarens hytte.

The post Ølliste for Løkalølfestivalen i Florø appeared first on Ølportalen.

Ølliste Bergen Ølfestival

$
0
0

5. og 6. september arrangeres Bergen Ølfestival i Vågsbunnen i Bergen. Etter sigende er dette landets største ølfestival og dette med kun norske bryggerier. Her gir vi deg listen over deltagende bryggerier og hvilke øl de har med seg.

Ettersom enkelte av bryggeriene har valgt å ha litt forskjellige øl på fredag og lørdag har vil agt opp listen etter dette. Kos deg med både planlegging og selve festivalen, men grav deg ikke helt ned i ticking og bruk ikke all energien på å lete opp det siste ølet du ikke har smakt. Det sosiale er minst like viktig. Glem heller ikke at det kan være lurt med noen vanningspauser.

 

FREDAG

7 Fjell Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
7 Fjell Småtøs Golden Ale/Blonde Ale 4,7 % 1
7 Fjell Kjuagutt Amber Ale 4,7 % 1
7 Fjell Rundemanen Stout 5,7 % 1
7 Fjell BØLL 2014 Stout (festivaløl) 6,5 % 1
7 Fjell Fløien India Pale Ale (IPA) 6,9 % 1
7 Fjell Svartediket Black IPA 7,0 % 1

Aass Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Aass Bayer Dunkel 4,7 % 1
Aass Pilsner Pale Lager 4,7 % 1
Aass Pale Ale English Pale Ale 4,7 % 1
Aass Weizen German Hefeweizen 4,7 % 1
Aass Stout Stout 4,7 % 1
Aass Bock Dunkler Bock 6,5 % 1
Aass Premium Strong Pale Lager 6,5 % 1

Austmann Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Austmann Tre Gamle Damer Belgian Ale 5,5 % 1
Austmann Northumberland Brown Ale 5,5 % 1
Austmann Humledugg India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Austmann Ferdaminne American Strong Ale 9,7 % 2

Balder Brygg

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Balder Sognapils (Sognalager) Amber Lager/Vienna 4,7 % 1
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 4,7 % 1
Balder Kjedlarpils Amber Lager/Vienna 5,0 % 1
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 5,7 % 1
Balder Sognapils Extra Amber Lager/Vienna 6,0 % 1
Balder Porter Porter 6,0 % 1
Balder Gammal-Ole Old Ale 6,0 % 1
Balder Turken Doppelbock 8,0 % 1

Berentsens Brygghus

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Berentsens Rav Amber Ale 4,7 % 1
Berentsens Neptun Wit Belgian White (Witbier) 4,7 % 1
Berentsens Skumring Brown Ale 4,7 % 1
Berentsens Sorte Får Stout 4,7 % 1
Berentsens Jaktpils Pale Lager 4,7 % 1
Berentsens Gullkorn Strong Pale Lager 6,5 % 1
Berentsens Bombay IPA India Pale Ale (IPA) 7,0 % 1

Fjellbryggeriet

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Fjellbryggeriet Vehus Golden Ale/Blonde Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Lun Brown Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Korp Stout 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Nara India Pale Ale (IPA) 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Eksperimentet Sour Ale/Wild Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Barley Wine Barley Wine 11,0 % 2

Grünerløkka Brygghus

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Grünerløkka Løkka Black IPA Black IPA 5,0 % 1
Grünerløkka Løkka Lager Amber Lager/Vienna 5,5 % 1
Grünerløkka Løkka Pils Pilsener 5,5 % 1
Grünerløkka Pors Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 5,8 % 1
Grünerløkka
Kjell Pop Double Hop
India Pale Ale (IPA) 6,0 % 1
Grünerløkka Løkkatrollet Porter 6,7 % 1

Hansa Borg Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Hansa Premium Pale Lager 4,5 % 1
Fredrikstad Pils Pale Lager 4,5 % 1
CB Sørlands Spesial Premium Lager 4,5 % 1
Waldemars Hvete German Hefeweizen 4,5 % 1
Waldemars Dark Ale Old Ale 4,5 % 1
Hansa Bayer Spesial Dunkel 4,6 % 1
Hansa IPA Spesial India Pale Ale (IPA) 4,6 % 1
Hansa Hvete Spesial German Hefeweizen 4,6 % 1
Borg Pilsner Pilsener 4,6 % 1
Hansa Porter Spesial Porter 4,6 % 1
Waldemars IPA India Pale Ale (IPA) 5,5 % 1
Waldemars Eksport Strong Pale Lager 5,5 % 1
Hansa Sterkøl Strong Pale Lager 6,5 % 1
Borg Bokkøl Dunkler Bock 6,6 % 1

Kinn Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Kinn Manna Mild Ale 3,7 % 1
Kinn Spesial # 4 English Pale Ale 4,7 % 1
Kinn Bitter Premium Bitter/Extra Special Bitter 5,0 % 1
Kinn Tradisjon Traditional Ale 5,5 % 1
Kinn Tradisjon (med kveik) Traditional Ale 5,5 % 1
Kinn Kveldsbris Belgian Ale 5,5 % 1
Kinn Prestesonen Porter 5,7 % 1
Kinn Smak Av Kysten Belgian Ale 6,0 % 1
Kinn Skoddehav India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Kinn Gamleguten Old Ale 7,0 % 1
Kinn Bøvelen Abbey Tripel 9,0 % 2
Kinn Svartekunst Imperial Stout 10,5 % 2
Kinn Ivar Aasen-øl Barley Wine 10,5 % 2

Lervig Aktiebryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Lervig Johnny Low American Pale Ale (APA) 2,5 % 1
Lervig Lucky Jack American Pale Ale (APA) 4,7 % 1
Lervig White IPA India Pale Ale (IPA) 6,4 % 1
Lervig Mosaic IPA India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Lervig Rye IPA India Pale Ale (IPA) 8,5 % 1
Lervig / All In Brewing
Imperial Porter
Imperial/Strong Porter 8,5 % 1

Lindheim Ølkompani

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Lindheim Vince of Change Porter 6,4 % 1
Lindheim O-Pale American Pale Ale (APA) 6,5 % 1
Lindheim Farmhouse Ale Saison 6,8 % 1
Lindheim Red Hopster American Strong Ale 8,5 % 2

Nøgne Ø

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Nøgne Ø Asian Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 4,5 % 1
Nøgne Ø Global Pale Ale American Pale Ale 4,5 % 1
Nøgne Ø Lemongrass American Pale Ale 6,0 % 1
Nøgne Ø Skog & Mark Spice/Herb/Vegetable 6,5 % 1
Nøgne Ø Tindved Sour/Wild Ale 7,0 % 1
Nøgne Ø Vic Secret India Pale Ale (IPA) 7,5 % 1
Nøgne Ø/Freigeist
The Best Brewjob Ever
Altbier (Imperial) 11,0 % 2
Nøgne Ø Dragonwort (Cask) Imperial Stout 13,0 % 2
Nøgne Ø/BrewDog/Mikkeller
Horizon Tokyo Black
Imperial Stout 16,0 % 2

Nøisom Craft Beer

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Nøisom Hvete German Hefeweizen 4,7 % 1
Nøisom Brown Ale Brown Ale 5,8 % 1
Nøisom Messy Rye India Pale Ale (IPA) 6,1 % 1
Nøisom Black IPA Black IPA 6,3 % 1
Nøisom Slim Simcoe India Pale Ale (IPA) 6,8 % 1
Nøisom Dry Hopped Elisabeth India Pale Ale (IPA) 7,1 % 1
Nøisom Corvus Imperial Stout 8,1 % 2

Ringnes

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Ringnes LITE Glutenfri Pale Lager 4,3 % 1
Frydenlund Pale Ale English Pale Ale 4,5 % 1
Frydenlund Bayer Dunkel 4,5 % 1
Frydenlund Fatøl Pale Lager 4,5 % 1
Frydenlund Bokkøl Dunkler Bock 6,5 % 1
Ringnes Gold Strong Pale Lager 6,5 % 1
Ringnes Polaris Baltisk Porter Baltic Porter 7,0 % 1
Ringnes Superior Polaris Doppelbock 10,5 % 1

Schouskjelleren Mikrobryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Schouskjelleren
Female Of the Species
American Pale Ale (Nelson Sauvin) 5,0 % 1
Schouskjelleren
Brown Al in a Nutshell
Brown Ale 6,0 % 1
Schouskjelleren
Empress of India
India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Schouskjelleren
James Blond
Golden Ale/Blond Ale 6,7 % 1
Schouskjelleren
Hoppy Shadow
Black IPA 6,7 % 1

Voss Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Voss Lysverket Ale American Pale Ale 4,7 % 1
Voss Natabjødn Brown Ale 5,5 % 1
Voss Vossaøl Traditional Ale 6,0 % 1
Voss Oregonian American Pale Ale (APA) 6,0 % 1
Voss Eldhus Porter Smoked 6,0 % 1
Voss Engelsk IPA India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1

Ægir Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV Bonger:
Ægir Haustgule Lauv Märzen Oktoberfest/Märzen 4,7 % 1
Ægir Hrist & Mist German Hefeweizen 5,5 % 1
Ægir Kvase Kølsch Kölsch 5,5 % 1
Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye Fruit Beer 5,5 % 1
Ægir Lir Irish Dry Stout Dry Stout 5,5 % 1
Ægir Eir Wasabi Spice/Herb/Vegetable 6,0 % 1
Ægir Hyrrokkin India Peated Ale Smoked 6,0 % 1
Ægir India Pale Ale India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Ægir Lindisfarne Scotch Ale Scotch Ale 7,0 % 1
Ægir Skumring Dubbel Abbey Dubbel 7,0 % 1
Ægir Magni Trippel Abbey Tripel 8,0 % 1
Ægir Natt Imperial Porter 10,0 % 2
Ægir Lynchburg Natt Imperial Porter (Barrel Aged) 10,0 % 2
Ægir Tors Hammer Barley Wine 13,2 % 2

 

 

LØRDAG

7 Fjell Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
7 Fjell Mon Plaisir American Pale Ale 4,7 % 1
7 Fjell Tippetue Saison 4,7 % 1
7 Fjell Rundemanen Stout 5,7 % 1
7 Fjell BØLL 2014 Stout (festivaløl) 6,5 % 1
7 Fjell Høst Saison 6,5 % 1
7 Fjell Fløien India Pale Ale 6,9 % 1
7 Fjell Svartediket Black IPA 7,0 % 1

Aass Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Aass Bayer Dunkel 4,7 % 1
Aass Pilsner Pale Lager 4,7 % 1
Aass Pale Ale English Pale Ale 4,7 % 1
Aass Weizen German Hefeweizen 4,7 % 1
Aass Stout Stout 4,7 % 1
Aass Bock Dunkler Bock 6,5 % 1
Aass Premium Strong Pale Lager 6,5 % 1

Austmann Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Austmann Tre Gamle Damer Belgian Ale 5,5 % 1
Austmann Glasgow Kiss Scotch Ale 6,1 % 1
Austmann Humledugg India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Austmann Ekofisk Imperial Stout 9,7 % 2

Balder Brygg

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Balder Sognapils (Sognalager) Amber Lager/Vienna 4,7 % 1
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 4,7 % 1
Balder Kjedlarpils Amber Lager/Vienna 5,0 % 1
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 5,7 % 1
Balder Sognapils Extra Amber Lager/Vienna 6,0 % 1
Balder Porter Porter 6,0 % 1
Balder Gammal-Ole Old Ale 6,0 % 1
Balder Turken Doppelbock 8,0 % 1

Berentsens Brygghus

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Berentsens Rav Amber Ale 4,7 % 1
Berentsens Neptun Wit Belgian White (Witbier) 4,7 % 1
Berentsens Skumring Brown Ale 4,7 % 1
Berentsens Sorte Får Stout 4,7 % 1
Berentsens Jaktpils Pale Lager 4,7 % 1
Berentsens Gullkorn Strong Pale Lager 6,5 % 1
Berentsens Bombay IPA India Pale Ale (IPA) 7,0 % 1
Berentsens Stelliger Divum Doppelbock (Strong) 19,0 % 2

Fjellbryggeriet

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Fjellbryggeriet Vehus Golden Ale/Blonde Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Lun Brown Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Korp Stout 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Nara India Pale Ale (IPA) 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Eksperimentet Sour Ale/Wild Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Barley Wine Barley Wine 11,0 % 2

Grünerløkka Brygghus

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Grünerløkka Løkka Session # 3 Mild Ale 3,7 % 1
Grünerløkka Aku Aku Lemongrass Ale Spice/Herb/Vegetable 5,5 % 1
Grünerløkka Løkka Pils Pilsener 5,5 % 1
Grünerløkka Pors Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 5,8 % 1
Grünerløkka
Kjell Pop Double Hop
India Pale Ale (IPA) 6,0 % 1
Grünerløkka Løkkatrollet Porter 6,7 % 1

Hansa Borg Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Hansa Premium Pale Lager 4,5 % 1
Fredrikstad Pils Pale Lager 4,5 % 1
CB Sørlands Spesial Premium Lager 4,5 % 1
Waldemars Hvete German Hefeweizen 4,5 % 1
Waldemars Dark Ale Old Ale 4,5 % 1
Hansa Bayer Spesial Dunkel 4,6 % 1
Hansa IPA Spesial India Pale Ale (IPA) 4,6 % 1
Hansa Hvete Spesial German Hefeweizen 4,6 % 1
Borg Pilsner Pilsener 4,6 % 1
Hansa Porter Spesial Porter 4,6 % 1
Waldemars IPA India Pale Ale (IPA) 5,5 % 1
Waldemars Eksport Strong Pale Lager 5,5 % 1
Hansa Sterkøl Strong Pale Lager 6,5 % 1
Borg Bokkøl Dunkler Bock 6,6 % 1

Kinn Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Kinn Manna Mild Ale 3,7 % 1
Kinn Spesial # 4 English Pale Ale 4,7 % 1
Kinn Bitter Premium Bitter/Extra Special Bitter 5,0 % 1
Kinn Tradisjon Traditional Ale 5,5 % 1
Kinn Tradisjon (med kveik) Traditional Ale 5,5 % 1
Kinn Kveldsbris Belgian Ale 5,5 % 1
Kinn Prestesonen Porter 5,7 % 1
Kinn Smak Av Kysten Belgian Ale 6,0 % 1
Kinn Skoddehav India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Kinn Gamleguten Old Ale 7,0 % 1
Kinn Bøvelen Abbey Tripel 9,0 % 2
Kinn Svartekunst Imperial Stout 10,5 % 2
Kinn Ivar Aasen-øl Barley Wine 10,5 % 2

Lervig Aktiebryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Lervig White Dog Belgian White (Witbier) 4,7 % 1
Lervig Galaxy IPA India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Lervig Sorachi Ace Lager Heller Bock (Strong Lager) 6,5 % 1
Lervig Farmhouse Rustique India Pale Ale (Barrel Aged) 6,5 % 2
Lervig Protestor Double IPA Double India Pale Ale (DIPA) 10,5 % 2
Lervig Once You Go Black Imperial Stout (Barrel Aged) 13,5 % 2

Lindheim Ølkompani

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Lindheim Jacobs Hage Fruit Beer 4,7 % 1
Lindheim O-Pale American Pale Ale (APA) 6,5 % 1
Lindheim Nacho Libre Double India Pale Ale (DIPA) 7,1 % 1
Lindheim Tropisk Belgenser Saison 8,5 % 2

Nøgne Ø

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Nøgne Ø Asian Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 4,5 % 1
Nøgne Ø Global Pale Ale American Pale Ale 4,5 % 1
Nøgne Ø Oude Brun (Cask) Belgisk Bruin 6,0 % 1
Nøgne Ø Skog & Mark Spice/Herb/Vegetable 6,5 % 1
Nøgne Ø Tindved Sour/Wild Ale 7,0 % 1
Nøgne Ø Vic Secret India Pale Ale (IPA) 7,5 % 1
Nøgne Ø/Garage Project
SummerSommer
Specialty Grain (Rye/Honey) 7,5 % 1
Nøgne Ø/Terrapin
Imperial Rye Porter
Imperial Porter 9,0 % 1
Nøgne Ø Cassis Tripel Fruit Beer 9,5 % 1

Nøisom Craft Beer

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Nøisom Hvete German Hefeweizen 4,7 % 1
Nøisom Brown Ale Brown Ale 5,8 % 1
Nøisom Messy Rye India Pale Ale (IPA) 6,1 % 1
Nøisom Black IPA Black IPA 6,3 % 1
Nøisom Slim Simcoe India Pale Ale (IPA) 6,8 % 1
Nøisom Dry Hopped Elisabeth India Pale Ale (IPA) 7,1 % 1
Nøisom C – #100 Double IPA 7,5 % 2
Nøisom Corvus Imperial Stout 8,1 % 2

Ringnes

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Ringnes LITE Glutenfri Pale Lager 4,3 % 1
Frydenlund Pale Ale English Pale Ale 4,5 % 1
Frydenlund Bayer Dunkel 4,5 % 1
Frydenlund Fatøl Pale Lager 4,5 % 1
Frydenlund Bokkøl Dunkler Bock 6,5 % 1
Ringnes Gold Strong Pale Lager 6,5 % 1
Ringnes Polaris Baltisk Porter Baltic Porter 7,0 % 1
Ringnes Superior Polaris Doppelbock 10,5 % 1

Schouskjelleren Mikrobryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Schouskjelleren
Female Of the Species
American Pale Ale (Nelson Sauvin) 5,0 % 1
Schouskjelleren
Brown Al in a Nutshell
Brown Ale 6,0 % 1
Schouskjelleren
Empress of India
India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Schouskjelleren
James Blond
Golden Ale/Blond Ale 6,7 % 1
Schouskjelleren
Hoppy Shadow
Black IPA 6,7 % 1
Schouskjelleren#350 Barley Wine 10,0 % 2

Voss Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Voss Lysverket Ale American Pale Ale 4,7 % 1
Voss Natabjødn Brown Ale 5,5 % 1
Voss Vossaøl Traditional Ale 6,0 % 1
Voss Oregonian American Pale Ale (APA) 6,0 % 1
Voss Eldhus Porter Smoked 6,0 % 1
Voss Engelsk IPA India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1

Ægir Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV Bonger:
Ægir Haustgule Lauv Märzen Oktoberfest/Märzen 4,7 % 1
Ægir Hrist & Mist German Hefeweizen 5,5 % 1
Ægir Kvase Kølsch Kölsch 5,5 % 1
Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye Fruit Beer 5,5 % 1
Ægir Lir Irish Dry Stout Dry Stout 5,5 % 1
Ægir Eir Wasabi Spice/Herb/Vegetable 6,0 % 1
Ægir Hyrrokkin India Peated Ale Smoked 6,0 % 1
Ægir India Pale Ale India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Ægir Lindisfarne Scotch Ale Scotch Ale 7,0 % 1
Ægir Skumring Dubbel Abbey Dubbel 7,0 % 1
Ægir Magni Trippel Abbey Tripel 8,0 % 1
Ægir Natt Imperial Porter Imperial Porter 10,0 % 2
Ægir Lynchburg Natt Imperial Porter (Barrel Aged) 10,0 % 2
Ægir Tors Hammer Barley Wine 13,2 % 2

The post Ølliste Bergen Ølfestival appeared first on Ølportalen.

Bjorleik til helgen

$
0
0

Førstkommende helg, nærmere bestemt på lørdag 27/9, arrangeres Bjorleik på Laksevåg i Bergen. For de uinnvidde kan vi fortelle at Bjorleik skjer i regi av Norbrygg og er en samling for hjemmebryggere der det sosiale, med godt hjemmebrygg og gode diskusjoner, er en viktig del av kvelden. Men før en kommer så langt skal det holdes foredrag, det skal kåres vinnere i både flaskekonkurranse og publikumsfavoritt og det skal spises litt.
Årets foredragsholder er Christian Ødegård. Nå «production manager» på Ringnes og med erfaring fra både Mack og Lervig. Han er i tillegg en ivrig hjemmebrygger.

Årets arrangementsansvarlig, Espen Lodden, forteller at det fortsatt er billetter og minner om at disse må kjøpes på forhånd da det ikke vil bli solgt billetter i døren. Han ber oss også ta med at det i forbindelse med Bjorleik vil bli omvisning på 7 Fjell Bryggeri på fredagen. Her må de som er interessert i å være med ta direkte kontakt med Espen via Norbryggs forum.

Redaksjonen her stiller med to mann, og vi vet at det også dukker opp både profesjonelle og semiprofesjonelle bryggere, maltpushere, og en tidligere bladfyk som har gitt ut bok. Vi håper du også tar turen og kan fortelle at uansett hvor grønn du føler deg som hjemmebrygger, så vil du bli godt mottatt og ha gode muligheter for å knytte nye bekjentskaper.
Fristen for flaskekonkurransen er gått ut, men det er fortsatt mulig å melde seg på publikumsfavoritt om du skulle ønske det.

Billetter koster 170,-/220,- (medlem / ikke)  og kjøpes her.

Forumtråd med mer informasjon finner du her.

 

RDWHAHBAB

 

The post Bjorleik til helgen appeared first on Ølportalen.

GahrDog

$
0
0

For øyeblikket er bryggerne fra 7 Fjell Bryggeri, Gahr Smith-Gahrsen og Torvald Storaas, i Skottland sammen med selskapets styreformann Morten Dale. Vi renger med de sørger for å få smakt litt forskjellig øl og tar med seg hjem godt med inspirasjon, men hovedmålet med turen er mer konkret: De brygger sammen med, og hos, BrewDog.

Da de dro over var planen å brygge en India Brown / Old Porter. Dette er noe Gahr har hatt lyst til å gjøre en stund og som har utgangspunkt i at det i de tider India Pale Ale ble utviklet, i realiteten ble sendt mer mørkt enn lyst øl fra England til India. Etter litt diskusjon med Stewart Bowman, som de skal brygge sammen med, kom de frem til at det burde tilsettes litt fatlagret stout for å gjenskape enda mer av den historiske smaken. En del av bryggeprosessen ble dermed å smake seg gjennom en del stout BrewDog har stående på eikefat. Den eldste er visstnok fra 2003.

Selve bryggingen skjer på et 1 000 liter pilotanlegg, der det er planlagt å humle med 20 kilo East Kent Goldings. Med andre ord solide mengder. Dette skal etter planen gi en IBU på 60 og et alkoholinnhold på ca. 6,0%. EBC (Farge) er beregnet til ca. 45. Med et så lite brygg blir det selvsagt rift om det endelige resultatet, men daglig leder Jens Eikeset er temmelig sikker på at han skal få gjort noe av dette tilgjengelig på det norske markedet.

Det har ikke lykkes oss å få tak i bryggerne etter at bryggingen var ferdig, men vi antar det gikk etter oppsatt skisse.

7 Fjell Brewdog 2

The post GahrDog appeared first on Ølportalen.


Nå brygger de for ABC igjen!

$
0
0

På fredag var det duket for en aldri så liten begivenhet i lokalene til 7 Fjell Bryggeri på Bønes i Bergen. ABC Brewing brygget sammen igjen. I motsetning til tidligere hadde de denne gangen kontroll på bryggingen selv. ABC har lenge kontraktbrygget – det vil si at de har leid tid og kapasitet hos andre bryggerier – men i og med at Gahr Smith-Gahrsen er blitt herre i eget hus, har de nå fått muligheten til å brygge ølene sine hos 7 Fjell.

Partners in Crime: Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland utgjør ABC Brewing.

Partners in Crime: Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland utgjør ABC Brewing.

”Håpet er at ølene kommer til å bli brygget her fremover,” sier Kim Odland. ”Unntaket er Firewood Stout som vi ønsker å få brygget igjen hos Kinn.”

Henriks husøl

Denne fredagen var det signaturølet Henrik Imperial Amber som ble mesket, kokt og satt til gjæring. Dette er tredje gang ølet blir brygget. Henrik Imperial Amber brygges på forespørsel fra Henrik Øl- og Vinstove i Bergen, en ølbar som skal ha all ære for at ABC i det hele tatt er et bryggeri. Det var Henrik som satte sammen de to hjemmebryggerne for tre år siden, og spurte om de kunne komme opp med en oppskrift til et husøl for baren. Ølet ble Henrik Imperial Amber, en humlerik godsak på 8,5 %.

Supermann: Under Kim Odlands sivile klær, har han alltid på seg superheltdrakten med ABCs logo.

Supermann: Under Kim Odlands sivile klær, har han alltid på seg superheltdrakten med ABCs logo.

Siden har det blitt flere øl – nesten alle brygget på oppdrag fra Henrik – men det siste året har det vært relativt stille fra ABC, selv om begge har gitt lyd fra seg hver på sin kant. Gahr er blitt bryggerimester på 7 Fjell og har skrevet boken ”Den norske ølrevolusjonen” sammen med meg, mens Kim har brukt mye av tiden sin på å perfeksjonere kunsten å brygge øl i tillegg til at han har holdt hjulene i sving for ABC.

”Vi jobber med bedring av distribusjonen,” sier Kim. ”Jeg har blant annet fått i stand avtaler med et par utesteder i Stavanger. Det er tungvint å alltid måtte reise til Bergen når jeg har lyst på mine egne øl.”

Nå har det for så vidt vært sporadiske muligheter til å få tak i ABCs øl andre steder også, som da de laget festivalølet Nærbøl for Nærbø Ølfestival. Dersom bryggingen flyttes permanent til 7 Fjell, betyr det økt forutsigbarhet. Det snakkes også om å gjøre ølene tilgjengelig på flaskemarkedet.

 

Chinookbryggeriet 

Det var særdeles god stemning under bryggingen. Chinook – humlen som brukes i alle ølene til ABC – ble hevet i bryggekjelen, Gahr kontrollerte bryggingen, mens Kim sto for underholdningen. Å gjengi tilstedeværelsen til Kim Odland i en artikkel, blir som å sende et filtrert øl ut på markedet. Det er mye rått og godt som forsvinner på veien.

Det er bra at ABC er i gang igjen. Og det blir spennende å følge med i fortsettelsen. Gahr og Kim har allerede utviklet oppskrifter på øl som ifølge dem selv bør ut til folket. Det er det neppe noen som sier nei takk til.

Lenker: ABC Brewing på FacebookABC Brewings hjemmeside

 

The post Nå brygger de for ABC igjen! appeared first on Ølportalen.

Bryggerforbrødring i Bergen

$
0
0

På lørdag brygget Jos Ruffel og Gahr Smith-Gahrsen et øl av det eksperimentelle slaget. Tidligere i høst brygget 7 Fjell sammen med BrewDog i Skottland, men dette var første gang det ble gjort et samarbeidsbrygg i lokalene til 7 Fjell Bryggeri i Bergen. Det var med andre ord duket for en aldri så liten begivenhet. Kollaborasjonsøl skal gjerne reflektere møtet mellom bryggere, og det vil jeg tro at dette ølet i aller høyeste grad vil gjøre.

”Vi utvekslet ideer og utarbeidet oppskriften per mail,” forteller Gahr, om det som til slutt vil bli en saison med brett.

24 øl på like mange uker 

Hardt samarbeid: Jos Ruffel spar ut mesken under lørdagens brygging.

Hardt samarbeid: Jos Ruffel spar ut mesken under lørdagens brygging.

Garage Project ble startet opp i en garasje i Wellington, New Zealands hovedstad, av Jos Ruffel og brødrene Ian og Peter Gillespie i 2011. I begynnelsen brygget de på et system som ga 50 liter øl.

”Vi hadde hjemmebryggere på besøk som lo. De hadde jo større oppsett hjemme enn vi hadde i bryggeriet,” forteller Jos.

Men det er ikke alltid størrelsen som teller. Peter hadde lang erfaring fra bryggeribransjen, mens Jos hadde bakgrunn fra kreative yrker (blant annet som dataspillutvikler), og sammen kom de på konseptet 24/ 24. I løpet av 24 uker brygget de 24 ulike øl. Alle ble solgt i baren Hashigo Zake Bar i Wellington, og hypen vokste i takt med hvert nye øl som kom. Ikke bare var konseptet bra, men ølene var også fordømt gode.

”De siste ølene i serien solgte ut i løpet av tre kvarter,” sier Jos.

Norgesvenner

En av dem som smakte ølene i baren, var Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø. Han ble allerede på denne tiden regnet som en levende legende i håndverksølverden, og var på New Zealand for å snakke om Nøgne Ø og for å samarbeidsbrygge med Renaissance og 8 Wired. Kjetil gjorde likegodt et øl sammen med Garage Project, et øl som fikk navnet Summer Sommer.

”Det var stort. Han hadde ingen innvendinger mot at vi brygget på et så lite system,” forteller Jos. Og ølet ble en vinner. Under Australian International Beer Awards i 2012 fikk Summer Sommer gull i klassen for spesialøl. Det var mer enn en liten fjær i hatten for det lille bryggeriet.

Garage Project har selvfølgelig vokst siden den gang, og linken til Norge er blitt sterkere. Tidligere i år inngikk de et samarbeid med importøren Cask Norway, og per dags dato er åtte av ølene deres – deriblant IPAen Death from Above og stouten Aro Noir – tilgjengelig på Vinmonopolet.

Travel uke

I forrige uke reiste Jos Ruffel rundt i Norden sammen med Bernard Tønder Smith fra Cask Norway. Hektisk møtevirksomhet i byer som Helsinki, Stockhom, Oslo og Bergen, ble koordinert med brygging hos et utvalg bryggerier. På mandag brygget Jos en imperial pilsner sammen med Cap i Stockholm, på onsdag brygget han først et hveteøl med Amundsen, før turen gikk videre til brygging av en Pacific Pale Ale sammen med Grünerløkka Brygghus. På fredag sto Ægir for tur, og sammen med Evan Lewis brygget Jos en Oyster Stout med østers og røykt tang som to av ingrediensene.

The secret ingredient: Gahr har vann fra New Zealand i koketanken. Jos hadde med en flaske til hvert av de fem bryggene han var med på i forrige uke.

The secret ingredient: Gahr bruker skyllevann fra New Zealand. Jos hadde med en flaske til hvert av de fem bryggene han var med på i forrige uke.

På lørdag sto altså 7 Fjell Bryggeri for tur. Garage Project liker å eksperimentere med utypiske ingredienser, og i ølet, en saison, som på bryggeskjemaet hadde fått arbeidstittelen 7 Fjell/ Garage Project Fejoa, benyttes fejoa (en frukt i myrtefamilien, beslektet med guava) sammen med brettanomyces i sekundærgjæringen. Vi kan altså forvente oss et friskt, fruktig og tørt øl på i overkant av seks prosent. Det er bare å glede seg.

”Vi har aldri brukt feijoa i øl før, så dette blir spennende, men forhåpentligvis godt,” sier Jos. Han hadde også med seg humletypene kohatu, Riwaka og Wai-iti fra New Zealand, i tillegg til en liter med vann fra hjemlandet.

Neste stopp New Zealand?

Stemningen under bryggingen var av det trivelige slaget, eller som Bernard Tønder Smith sa: ”Det skal godt gjøres om det ikke blir god stemning når to bryggere settes sammen.»

Gahr og Jos har allerede snakket om mulighetene for å gjenta suksessen, men i motsatt bryggeri. Det vil i så fall bety at Gahr og 7 Fjell tar turen til New Zealand neste år for å brygge øl.

Lenker: Hjemmesiden til Garage Projecthjemmesiden til 7 Fjell Bryggeriintervju/ artikkel om Garage Project hos New Zealandske Stuff.

The post Bryggerforbrødring i Bergen appeared first on Ølportalen.

Oppskriftene fra 7 Fjell

$
0
0

Innholdsbeskrivelsene for diverse matvarer har vært et hyppig diskutert tema i media i 2014, både i forbindelse med innskjerping av regelverket og fordi en del matvareleverandører har praktisert de tidligere reglene temmelig slepphendt. De fleste norske bryggeriene har en grei innholdsfortegnelse. 7 Fjell har tatt det et stykke lenger og lagt alle oppskriftene tilgjengelig på nett. Det er imidlertid en liten hake her. Det finnes ikke noen innholdsfortegnelse og den eneste sikre måten å nå oppskriftene på er å skanne QR-koden bak på flaskene. For å gjøre det litt enklere for dem som ønsker å brygge etter en av oppskriftene, eller bare lurer på hvilken humletype som er brukt i et spesielt øl, har vi samlet linkene til oppskriftene her. Bildene fungerer som linker.

7 Sorter, Juleøl

7SORTER_Oppskrift_Bilde

Englafjell, Pale Ale

ENGLAFJELL_Oppskrift_Bilde

 Fløien, IPA

FLØIEN_Oppskrift_Bilde

Gamlehaugen, Old Ale

GAMLEHAUGEN_Oppskrift_Bilde

Høst, Saison Sombre

HOEST2_Oppskrift_Bilde

Kjuagutt, Amber Ale

KJUAGUTT_Oppskrift_Bilde

Magnus Barfot, Pale Ale

MAGNUS_BARFOT_Oppskrift_Bilde

Mon Plaisir, Pale Ale

MONPLAISIR_Oppskrift_Bilde

Rundemannen, Dry Stout

RUNDEMANEN_Oppskrift_Bilde

Sommer, Pale Ale

SOMMER_Oppskrift_Bilde

St. Niklaus, Juleøl

ST.NIKLAUS_Oppskrift_Bilde

Småtøs, American Blonde

SMATOS_Oppskrift_Bilde
Svartediket, Black IPA

SVARTEDIKET_Oppskrift_Bilde

Tippetue, Saison

TIPPETUE_Oppskrift_Bilde

Una, Blonde

UNA_Oppskrift_Bilde

Vinter, American Strong Ale

VINTER_Oppskrift_Bilde

Walkendorff, Amber Ale

WALKENDORFF_Oppskrift_Bilde

The post Oppskriftene fra 7 Fjell appeared first on Ølportalen.

Lindheim og 7 Fjell er verdens beste nykommere

$
0
0

I løpet av åtte dager i januar kårer Ratebeer det beste ølverden hadde å by på i 2014. Dette er et slags uoffisielt verdensmesterskap i øl. I dag la de ut listene over de ti beste nye bryggeriene fra fjoråret, og denne listen er særdeles hyggelig sett med norske øyne.

To av de ti beste nye bryggeriene er nemlig norske, en prestasjon som ifølge nettstedet gjør dem til en del av ”an extremely elite bunch of this freshman class”. At norske bryggerier rangers så høyt, er en enorm anerkjennelse. Vi tør påstå at konkurransen i det internasjonale ølmarkedet er mye høyere enn i langrennsløypene, og således er prestasjonene til de norske bryggeriene fullt på høyde med prestasjonene til både Petter Northug og Marit Bjørgen.

SKÅL! Gahr Smoth-Gahrsen og 7 Fjell Bryggeri høster internasjonal anerkjennelse. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

SKÅL! Gahr Smoth-Gahrsen og 7 Fjell Bryggeri høster internasjonal anerkjennelse. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

7 Fjell Bryggeri fra Bergen kaprer tiendeplassen, noe som begrunnes med at ølene som har truffet markedet er “solid and tasteful”. Nettstedet skriver også at de forventer mye fra dette bryggeriet i fremtiden.

«Utrolig morsomt!» sier Gahr Smith-Gahrsen.
«Og gratulerer til Lindheim også!»

Lindheim-Eivin-Eilertsen

Eivin Eilertsen på Lindheim Ølkompani smilier nok minst like bredt i dag som da Ølportalen var innom. Lit fatlagret til å feire med har han og.

Lindheim Ølkompani lander på femteplass, og Ratebeer beskriver telemarksbryggeriet som “the new star on the Norwegian beer scene, exploding out of nowhere”. Samarbeidsølene med blant andre Port Brewing og Lost Abbey fremheves, men Ratebeer skriver at bryggeriet også står støtt på egne bein.

Da Ingerborg Lindheim fikk høre nyheten kom hun med følgende utbrudd «Dette er bare helt sinnsykt kult. Oss to, bønder ut på landet får en sånn utmerkelse. Helt sprøtt. I disse dager da låven fylles med enda fler tønner og full satsing på spontangjæring i tønner er det gøy å vite at folk setter pris på det vi driver med.»

Ølportalen gratulerer!

Edge Brewing fra Barcelona, som Lindheim også har samarbeidet en del med, tar førsteplassen. Hele listen finner du her.

 

 

The post Lindheim og 7 Fjell er verdens beste nykommere appeared first on Ølportalen.

Øl med sting

$
0
0

Det er lenge siden bryggerimestrene ved 7 Fjell og Amundsen møttes første gang, og de har ved flere anledninger luftet tanken om at de bør brygge et øl sammen. Da John Hudson gjestet byen i forbindelse med Bergen International Whisky & Beer Festival forrige helg, ble det endelig mer enn bare snakket.

”Vi har begge en forkjærlighet for britiske øl, og valget falt på en Yorkshire Stingo,” forteller Gahr.

Bonden var glad i øl

En Yorkshire Stingo? What? For meg kunne det like gjerne ha vært navnet på en ost, en sykdom eller en hesterase… Jeg skal ikke skryte på meg å ikke kunne mye om øl, men dette har jeg aldri hørt om før.

Hardt arbeid: John Hudson og Gahr Smith-Gahrsen samarbeider om å brygge øl.

Hardt arbeid: John Hudson og Gahr Smith-Gahrsen samarbeider om å brygge øl.

”Jeg kommer fra Yorkshire-området,” sier John, ”og har alltid hatt lyst til å brygge en slik.”

Verken han eller Gahr kan mye om øltypen, men det er sant å si ikke så mye informasjon å finne om den heller. Det er et historisk øl, like britisk som Queen Elisabeth og Earl Grey-te, men det er ikke mange som har forsøkt å holde ølstilen i live.

De eldste nedskrevne sporene finner man i den engelske barnesangen ”Bingo” (også kjent som ”The Farmer who had a Dog”), der teksten blant annet lyder: ”The farmer loved a good cup of ale, he called it rare good stingo”. Sangen kan dateres tilbake til 1780, men er sannsynligvis en god del eldre. Stilen kommer fra nord i England, og nevnes i skrifter fra før 1700-tallet.

Brunt sukker

I engelske ordbøker gis ’stingo’ ingen annen betydning enn ’old strong beer’ eller bare ’old ale’, og det kan diskuteres om dette i det hele tatt er en egen øltype. På ølbloggen zytophile diskuterer Martyn Cornell om ikke en stingo historisk sett bare bør hives i den store sekken med ales/ Burton ales. John og Gahr beskriver ølet som beslektet med barley wine og old ale, og ofte klassifiseres øltypen som en av disse.

Ikke forgjeves: Ølet overføres til gjæringstanken. Nå er det bare å vente på noe godt.

Ikke forgjeves: Ølet overføres til gjæringstanken. Nå er det bare å vente på noe godt.

”Jeg vil si at den er nærmest en old ale i stilen,” sier Gahr. ”Det er ikke vanlig å bruke sukker i en barley wine, og i vår tolkning bruker vi mye brunt sukker.”

Det eneste kommersielle eksemplaret som brygges regelmessig er Samuel Smith’s Yorkshire Stingo. Ølet brygges i begrensede mengder, og er visstnok makeløst godt. Det beskrives som komplekst med smaker av blant annet tørkede frukter, lær, tre og kaffe. Fra det brygges til det slippes på markedet, har det vært gjennom både eikefatlagring og flaskemodning. Prosessen tar et år. I boken ”1001 beers you must try before you die” beskriver Zak Avery ølet som en klassiker, og noterer at ”had this beer come from any other brewery, it would have been launched with a fanfare and a splash of publicity. In typically understated fashion, Smith’s ushered Yorkshire Stingo out through the back door with a blanket thrown over its head, away from prying eyes”.

Lagringsdyktig

Jeg liker at samarbeidsøl reflekterer møtet mellom bryggere, at det er mer enn bare en gimmick. At 7 Fjell og Amundsen velger en såpass esoterisk stil, er spennende. Ølet kommer til å bli sterkt (mellom åtte og ni prosent), og det kommer til å være velegnet for lagring.

”Vi kommer ikke til å lagre det i et år,” sier Gahr. ”Men vi kommer til å ha eikechips med i den siste delen av gjæringen for å nærme oss stilen mest mulig.”

Jeg er spent på sluttresultatet. Og jeg liker retningen disse bryggeriene tar. En pale ale fra 7 Fjell eller Amundsen? Joda, det funker det. Men en Yorkshire Stingo? Det er et øl jeg har lyst til å smake!

The post Øl med sting appeared first on Ølportalen.

Viewing all 34 articles
Browse latest View live